Căutare Bune Practici

Caravana ECOTIC

Organizație sau companie Asociația Ecotic
Tipul organizației sau companiei ONG
Localizarea bunei practici România
Limba pentru conținutul original Română, Engleză
Domeniul de activitate Inovare, Servicii
Proiect elaborat în parteneriat: DA
Sector Educație
Tipul de finanțare EU program (ECOTIC LIFE+ Caravan – LIFE13INF/RO/000090
Nivelul de aplicare Național
Durata 2014-2016
Trimis de IRCEM

Ecotic Association

Descriere

Proiectul educațional a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare privind protecția mediului și dezvoltarea durabilă, concentrându-se pe gestionarea eficientă a deșeurilor electrocasnice, electrice și electronice (DEEE). A fost conceput atât pentru publicul larg, cât și pentru copiii cu vârste cuprinse între 6-14 ani.

Elementul central al Caravanei este o expoziție mobilă care prezintă zece tipuri de DEEE demontate, pentru a prezenta diferitele componente ale acestora și pentru a face publicul larg să înțeleagă consecințele sistemelor actuale de gestionare deficitară a deșeurilor electrice.

Deșeurile DEEE sunt o categorie specială, deoarece articolele conțin substanțe periculoase (de exemplu, cadmiu, mercur, plumb, metale grele, metale rare și prețioase etc.) și gaze cu efect de seră. Cel mai important fapt este că toate aceste resurse de pământ valoroase și finite pot fi reciclate dacă obiectul de uz casnic este predat într-o locație dedicată DEEE-urilor. Aceasta este o modalitate de a reutiliza în continuare resursele existente care ar deveni epuizate altfel și, de asemenea, de a evita eliberarea de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Principala atracție a proiectului a fost Caravana – expoziția mobilă a DEEE, unde au fost prezentate și expuse în spectacol 10 articole de echipament dezasamblate (monitor CRT, frigider, mașină de spălat, telefon fix, telefoane mobile, laptop, computer, jucărie și fier) cazuri; rolul lor a fost de a transmite mesajul de reciclare a DEEE, subliniind conținutul lor de substanțe periculoase, dar și potențialul lor de reutilizare ca materii prime secundare. De asemenea, pe 3 monitoare LCD din interiorul rulotei a rulat o animație menită să ofere informații esențiale despre reciclarea echipamentelor electronice.

Caravana a călătorit prin România, astfel încât publicul larg să poată interacționa cu ușurință. Proiectul a fost finanțat timp de 2 ani între 2014 și 2016. De asemenea, au fost organizate ateliere cu copii de la școală. ECOTIC și partenerii săi urmăresc implicarea activă a cel puțin 200 de școli din România în activități educaționale privind protecția mediului. În același timp, publicul larg din orașele vizitate este și el participant activ, deoarece Caravana este menită să staționeze în cel puțin 30 de piețe publice din toată țara.

Rezultate principale

Ecotic Caravan se dovedește a fi un instrument util și durabil pentru educație și colectarea deșeurilor, făcând acest proiect replicabil.

  • Până în prezent, peste 20.000 de persoane au vizitat Caravana ECOTIC ca urmare a campaniilor desfășurate în piețele publice din multe orașe;
  • În același timp, peste 50.000 de elevi din 104 școli au înțeles mai bine motivele pentru care deșeurile electrocasnice, electrice și electronice și bateriile trebuie colectate și reciclate corect;
  • Se estimează că până la sfârșitul lunii august 2018 campaniile au contribuit la colectarea a peste 10 tone de DEEE-uri.
  • Recunoașterea UE pentru „ECOTIC Caravan” a avut loc în mai 2018, când se număra printre proiectele desemnate ca „Cel mai bun proiect LIFE de mediu”, fiind singurul proiect românesc care a primit premiul în cadrul evenimentului Săptămâna Verde a UE de la Bruxelles.

Persoană de contact

Diana Trifu

Founder and General Manager

+40745451396

diana.trifu@ecotic.ro

Site-ul bunei practici

http://www.caravanaecotic.ro/

https://www.youtube.com/watch?v=oEkxiZKXrNo

Localizare

0