Căutare Bune Practici

Reused, Recycled and Upcycled Clothes and Accessories-REDU

Organizație sau companie „Reused, Recycled and Upcycled Clothes and Accessories”
Tipul organizației sau companiei Societate cu răspundere limitată
Localizarea bunei practici România
Limba pentru conținutul original Română, Engleză
Domeniul de activitate Servicii
Proiect elaborat în parteneriat: N/A
Sector Textile, Mediu
Tipul de finanțare Norwegian Financial Mechanism 2009-2014, în cadrul Green Industry Innovation Programme Romania și ONG-ul Mai Bine.
Nivelul de aplicare Național
Durata Din: 2015
Trimis de IRCEM

„Reused, Recycled and Upcycled Clothes and Accessories”

Descriere

REDU – Fondat de Mai Bine (întreprindere socială), este un proiect care a fost inspirat de viziunea organizației și dezvoltat pe baza experiențelor sale anterioare și a angajamentelor dedicate dezvoltării capacităților pentru dezvoltare durabilă.

REDU este prima întreprindere socială din România care creează produse noi și îmbunătățite din deșeuri textile pre-consum și post-consum și prima inițiativă din Iași care colectează materiale vechi și uzate din comunitate pentru a le reutiliza.

Activitatea include acțiuni de colectare a deșeurilor textile, revalorificarea acestora într-un atelier de lucru, precum și comercializarea produselor cu valoare adăugată, pentru a asigura viabilitatea financiară și multiplicarea impactului pozitiv.

Scopul proiectului este de a dezvolta un model de economie circulară la nivel local. Drept urmare, activitatea sa include acțiuni de colectare a deșeurilor textile, revalorificarea acestora într-un atelier de lucru, precum și comercializarea produselor cu valoare adăugată, pentru a asigura viabilitatea financiară și multiplicarea impactului pozitiv. Activitatea proiectului continuă și în prezent sub forma unei întreprinderi sociale prin intermediul căreia ne-am propus să schimbăm modul în care este privită moda, dintr-o alegere impulsivă într-una conștientă. Oferim soluții practice de îmbunătățire a textilelor – servicii de realizare și personalizare produse, utilizând materiale recuperate, donate de către comunitatea locală sau colectate de la atelierele de creație și fabrici, ori materiale durabile achiziționate de la furnizori locali, astfel încât să ameliorăm impactul negativ al industriei textile asupra mediului înconjurător.

Rezultate principale

  • Crearea a 8 LOCURI DE MUNCĂ part-time și full-time în domeniile de design, croitorie și promovare a activității întreprinderii sociale
  • Colectarea a aproximativ 4950 KG DEȘEURI TEXTILE post-consum prin intermediul a 10 puncte de colectare, de la persoane fizice din Iași, și a aproximativ 450 KG DEȘEURI PRECONSUM, din partea fabricilor care folosesc materiale textile.

Dintre acestea, o parte au fost folosite pentru crearea de noi produse „upcycled”, iar o parte au fost donate unor persoane aflate în situații de dificultate ridicată, prin intermediul proiectului „Bazar Solidar”;

  • Crearea a 1169 DE PRODUSE „VERZI” în atelierul REDU, care a presupus realizarea designului, identificarea materialelor potrivite și prelucrarea acestora pentru a lua forma unor noi produse utile și atrăgătoare;
  • Realizarea a 596 DE PRODUSE NOI la comandă, din materialele obținute în urma activității de colectare a deșeurilor textile;
  • Retușarea a 129 DE PRODUSE ale ieșenilor în atelierul de reparație REDU.
  • Recondiționarea a aproximativ 2060 DE PRODUSE, cărora li s-a prelungit „durata de viață”;
  • Comercializarea produselor către aproximativ 1500 DE CONSUMATORI RESPONSABILI;
  • Realizarea a 25 DE EVENIMENTE adresate publicului larg, la care au participat aproximativ 1810 persoane. Dintre acestea:
  • 7 au fost organizate sub forma unor ateliere creative, unde participanții au învățat și pus în practică diferite tehnici de croitorie.
  • ALTE 5 au fost organizate sub forma unor lansări de colecții de produse upcycled și prezentări, iar 13 evenimente au fost BAZAR SOLIDAR, proiect revitalizat prin intermediul REDU, care a venit în sprijinul a aproximativ 200 DE PERSOANE vulnerabile;

Persoană de contact

Andreea Sofronea

andreea@maibine.eu

+4 0332 438 103

contact@redu.org.ro

Site-ul bunei practice

https://www.maibine.eu/redu

0