Căutare Bune Practici

Bioenergy Villages (BioVill) – Increasing the Market Uptake of Sustainable Bioenergy

Organizație sau companie

Green Energy Innovative Biomass Cluster

Tipul organizației sau companiei

Asociație

Localizarea bunei practici

Sfântu Gheorghe, județul Covasna

Limba pentru conținutul original

română

Domeniul de activitate

Inovare, Servicii

Proiect elaborat în parteneriat:

● GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Germany
● WIP – Wirtschaft und Infrastruktur GmbH & CO Planungs KG, Germany
● KEA – Klimaschutz und Energieagentur Baden-Württemberg GmbH, Germany
● AEA – Austrian Energy Agency, Austria
● REGEA –Regional Energy Agency of North-West Croatia, Croatia
●SDEWES-Skopje – International Centre for Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems Zagreb – Office Skopje, Macedonia
● GEA – Green Energy Agency, Romania
● SKGO – Standing Conference of Towns and Municipalities, Serbia
● GIS – Slovenian Forestry Institute, Slovenia

Sector

 

Reciclare, Recuperare materiale, Energie regenerabilă

Tipul de finanțare

Poiect finanțat prin Programul pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene Horizon 2020.

Nivelul de aplicare

 

Național

Durata

01/03/2016 – 02/2019

Trimis de

IRCEM

Bioenergy Villages (BioVill) – Increasing the Market Uptake of Sustainable Bioenergy

Descriere

Biomasa obținută din resurse forestiere și agricultură este o sursă importantă de energie regenerabilă în multe regiuni din Europa. Ea poate fi utilizată  pentru a furniza energie electrică și căldură către menaje, industrie și clădiri publice. În consecință, ea stimulează dezvoltarea economică locală, mai ales în zonele rurale și contribuia încetinirea schimbărilor climatice. În Europa, apare un număr tot mai mare de așa numite sate bazate pe bioenergie, care contribuie la reducerea costurilor și asigurarea siguranței energetice ale localității respective. Un sat bazat pe bioenergie poate fi o așezare rurală (sat, comună, grup de sate etc) în care principala sursă de energie provine din biomasă sau alte surse de energie regenerabile. De regulă, se folosesc diverse soluții tehnice cum ar fi boilere pe bază rumeguș, cuptoare cu peleți, boilere pe bază de bușteni, instalații de biogaz, instalații de cogenerare bazate pe rumeguș.

Sate precum Jühnde în Germania, Güssing în Austria și Samsø în Danemarca au fost pionieri în acest demers iar astăzi aceste țări numără câteva sute de asemenea sate. Este momentul ca aceste exemple de bună practică să fie transferate către SE Europei.

Un „sat bioenergetic” este un sat, municipiu, așezare sau comunitate sau o parte din acesta care produce și folosește cea mai mare parte a cererii sale de energie din surse locale de biomasă, de ex. agricultură, silvicultură și deșeuri, precum și din alte energii regenerabile. Pentru a asigura o sursă suficientă de căldură și energie, satele bioenergetice folosesc de obicei mai multe tehnologii de dimensiuni diferite, cum ar fi:
– cazane pentru aschii,

– sobe cu peleți,

– cazane de lemn,

– centrale de biogaz, centrale combinate de căldură și energie electrică care folosesc așchii de lemn sau biogaz etc.

Pentru a distribui căldura către consumatori, majoritatea gospodăriilor satului sunt conectate la o mică rețea de termoficare.

În prezent, planificarea și instalarea tehnologiilor de energie regenerabilă este adesea însoțită de măsuri de eficiență energetică în sate.

Pe lângă sprijinirea unei utilizări sporite a energiilor regenerabile și a efectelor pozitive ale acesteia asupra climei și protecției mediului, un obiectiv central al unui sat bioenergetic este acela de a consolida economia locală și regională, întrucât cheltuielile cu energia rămân în regiune.

 Rezultate principale

 Rezultatele majore ale proiectului BioVill:

  • inițierea a cinci sate bioenergetice în țările partenere țintă până la etapa de investiții pentru infrastructura fizică (Croația, Macedonia, România, Serbia și Slovenia)
  • creșterea acceptării și conștientizării publicului cu privire la o producție durabilă de bioenergie și a oportunităților sale comerciale, precum și creșterea capacităților utilizatorilor și actorilor-cheie din afaceri și legislație pentru a gestiona în mod durabil satele bioenergetice și pentru a promulga legislația națională și a UE.
  • În total, proiectul BioVill va contribui la extinderea și durabilitatea piețelor bioenergetice din Uniunea Europeană.

Contact

Tel: +40 751 090 944, +40 749 096 726
e-mail: info@greencluster.ro

 Site-ul bunei practici

https://www.greencluster.ro/romana/biovill.html

0